Blanken aan hun lot overgelaten

Afgeslacht: weer een bloedige week voor blanken in Zuid-Afrika

door Redactie Buitenland 7.547 keer gelezen 0

De situatie voor blanke Zuid-Afrikanen wordt in toenemende mate gevaarlijker. Bij de zogeheten Plaasmoorde – erfaanvallen op huizen en boerderijen van blanken – zijn de afgelopen decennia al duizenden doden gevallen. Ook afgelopen week vonden er weer diverse fatale aanvallen plaats, waarbij dikwijls bejaarden en kinderen omkomen.

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de eerste week van augustus:

- In Port Elizabeth treft de politie de lichamen aan van Bob en Denise Gawler, een bejaard echtpaar. Vier zwarte mannen stormden het huis binnen, roofden alles van waarde en sloegen de boel kort en klein. Vervolgens werd het echtpaar afgetuigd en doodgeschoten.
- In Kraaifontein wordt de 30-jarige buurtwacht Alec Du Toit in het hart gestoken.
- Bij een woningoverval in Kaapstad wordt de 81-jarige Eric Wiese vastgebonden en daarna doodgeslagen.
- Groblersdal - De drie kleinkinderen van Herman Botha (67) moeten toekijken hoe elf gewapende mannen hun grootvader doodslaan.  

Boer is het meest gevaarlijke beroep in Zuid-Afrika. Ondanks de precaire situatie erkent de internationale gemeenschap blanke Zuid-Afrikanen niet als bedreigde groep. In tegenstelling tot vluchtelingen uit het Midden-Oosten hebben zij geen recht op asiel in Europa.

Willemientje Potgieter (3) werd met haar ouders doodgeschoten. Martin Bosma droeg zijn boek 'Minderheid in Eigen Land' aan haar op.
Willemientje Potgieter (3) werd met haar ouders doodgeschoten in 2010.
PVV-Kamerlid Martin Bosma droeg zijn boek 'Minderheid in Eigen Land'
aan haar op.

Zuid-Afrikaanse politici moedigen de moorden vaak (indirect) aan. President Jacob Zuma en andere ANC-politici zingen geregeld het lied Skiet die Boer, waarin wordt opgeroepen blanken dood te schieten met machinegeweren. Onlangs riep parlementslid Duduzile Promise Manana op tot het ‘levend begraven’ blanken.

Bron afbeelding: Wikimedia 

Reacties