Lees dit nog even voor de Derde Wereldoorlog begint

Schitterende analyse Noord-Korea crisis van Arno Wellens op 925.nl

door Redactie internationaal 892 keer gelezen 0

Het artikel is meeslepend en dus slepen we je meteen mee....

Trump houdt woord: VS bereiden zich voor op 'preemptive strike' tegen Noord-Korea #waarom

Je kunt veel van de eerste oranje President van de VS ooit zeggen, maar hij doet wel wat hij belooft. Nu staat Noord-Korea op het menu, dat land zou hij een harde afstraffing geven als het niet stopt met dreigen. Waarom zo fel tegen een arm land dat geen match is voor de gecombineerde kracht van de VS en Zuid-Korea, het komt niet eens in de buurt? Door een paar geografische eigenaardigheden is er geen andere mogelijkheid met de laatste Stalinistische dictatuur op aarde. 

Wapengekletter
De Amerikaanse luchtmacht gaf een helder statement, na een training met de Japanners en Zuid-Koreanen: “How we train is how we fight and the more we interface with our allies, the better prepared we are to fight tonight." Wapengekletter is kennelijk aanstaande. Een conflict met Noord-Korea zal waarschijnlijk kort, hevig en totaal onverwacht zijn. U gaat naar bed, staat op en hoort bij het ontbijtnieuws dat het al weer over is. Hoe zit dat?

Korea was tot september van 1910 tot 1945 ingelijfd door het Japanse Keizerrijk. In november 1943, bij de conferenties van Caïro en Teheran, spraken Chang-kai-Sjek, Churchill, Roosevelt en Stalin namens respectievelijk de Chinese nationalisten (niet de communisten van Mao Zedong), het VK, de VS en de Sovjet-Unie af dat Japan alle met geweld veroverde gebieden zou moeten verliezen. In 1945 beloofde Stalin dat hij de VS zou helpen om Japan te verslaan, als Duitsland eenmaal overwonnen was. De Koreanen zouden weer zelfbeschikking krijgen, wat de volkeren in Oost-Europa ook was beloofd. Begin 1945 verklaarde Stalin Japan ook echt de oorlog, maar die was toen eigenlijk al beslist. De Amerikanen vreesden dat Stalin de afspraak uit 1943 zou misbuiken om zelf zoveel mogelijk invloed te krijgen. De militaire noodzaak van een bezetting van de bevrijde gebieden ontbrak immers. 

De Japanse troepen in Korea gaven zich in september 1945 over aan de Amerikanen. Op een vrij haastige, onduidelijke en eigenlijk willekeurige manier werd beslist dat de Amerikanen de Japanners ten zuiden van 38e breedtegraad zouden ontwapenen, de Sovjets die ten Noorden daarvan. Daarmee werd er een grens getrokken door Korea, die is er vandaag nog steeds. Deze Noord-Koreaanse soldaat is zo vriendelijk het aan te wijzen. 

Stalin stuurde in de zomer van 1945 in totaal anderhalf miljoen militairen naar - voor hem - het Oostfront, die in augustus 1945 de Japanners in het noorden van China versloegen. Zes divisies die gedurende de oorlog nog niet hadden gevochten werden niet demobiliseerd (als in: u mag naar huis), maar kregen de opdracht om een deel van Korea bezet te houden.

Verzetsstrijders
De bevelhebber van dit 25e legercorps koos maar voor Pyongjang om een hoofdkwartier te vestigen, een provinciestadje dat daardoor feitelijk de hoofstad werd van het latere Noord-Korea. Stalin stuurde de middelen om er een echte socialistische hoofdstad van te maken, vol met bombastische standbeelden en gebouwen: ziedaar het Noord-Korea zoals we het nu kennen. 

Het had op dat moment geen noemenswaardig leger. Er waren enkele duizenden verzetsstrijders, die tijdens de oorlog vanuit China ondoelmatige guerrila-acties tegen de Japanners ondernamen. Een belangrijk persoon binnen deze communistische partij van Korea was ene Kim-Il-Sung, opa van de huidige 'opperste leider' Kim-Yung Un. 

Stalin hielp Noord-Korea door het een kleine 300 tanks te geven, evenals ruim 200 vliegtuigen en evenveel kannonen. Het Noord-Koreaanse leger had toen - waarschijnlijk - 200.000 man. De Sovjet-Unie had in 1950 net een atoombom getest, de Chinese communisten hadden de Chinese burgeroorlog gewonnen, dus de tijd was rijp voor een invasie van Zuid-Korea. 

Lees verder op 925.nl.

Reacties