"The uncertainty has settled" maakt internationaal furore en heeft potentie klimaatverhaal eindelijk open te breken

Klimaatfilm Marijn Poels wint beste documentaire in Berlijn en Los Angeles en komt nu naar Nederland

door Redactie klimaat en energie 5.340 keer gelezen 0

Documentairemaker Marijn Poels trekt in zijn 90 minuten durende film The Uncertainty Has Settled de gevoelige klimaat- en energiediscussie los van de politiek en gaat op zoek naar de wetenschappelijke feiten en onderbouwingen. Zijn indrukwekkende film is op de filmfestivals van Berlijn en Los Angeles uitgeroepen tot Beste Documentaire. Nu komt The Uncertainty Has Settled ook naar Nederland. Komt dat zien!

De naam van de film is een verdraaiing van het bekende The science is settled (de wetenschap is eruit) van Arnold Schwarzenegger en Al Gore (ja echt mensen die het kunnen weten). Terwijl politiek en bedrijfsleven nu van die "zekerheid" uitgaan is binnen de wetenschap de gezonde twijfel ten volle teruggekeerd. Het is allemaal niet meer zo zeker. We zien veel meer natuurlijke invloeden op klimaat.

Er zijn al veel goede klimaatsceptische films geweest waaronder ook The Great Global Warming Swindle (2011) en Climate Hustle (2016). Poels kiest weer een hele andere insteek en gaat vooral op bezoek bij boeren in de voormalige Oost-Duitse deelstaat Saxen Anhalt. Die gaan gebukt onder Europese regelgeving. Door de miljarden subsidies voor hernieuwbare energie en het falend landbouwbeleid zijn veel boeren energieleveranciers geworden. Poels stelt kritische vragen over klimaat en politiek. Al snel spreidt hij zijn vleugels uit over de hele wereld en bezoekt kritische wetenschappers. Zoals de 93 jarige natuurkundige Freeman Dyson die in de jaren 60 aan het begin van de klimaatwetenschap stond. Een persoonlijke zoektocht naar de waarheid.

The uncertainty has settled heeft geen conclusie behalve dat niets is zoals het lijkt! De maker wil vooral de kijker op het hart drukken dat het te gemakzuchtig is om de heersende opinie – het klimaat verandert en CO2 is dé boosdoener – simpelweg over te nemen. Een indringend en overtuigend pleidooi voor zelfstandig en kritisch nadenken!

Marijn Poels werkte de afgelopen acht maanden aan de film. Hij maakte deze controverse omdat hij vindt dat de discussie rondom klimaatverandering en energie eenzijdig wordt belicht. “Wanneer je een andere mening dan de heersende wetenschap hebt wordt je meteen verketterd. Wij investeren miljarden in het terugdringen van CO2 terwijl geen wetenschapper op aarde met zekerheid kan zeggen dat CO2 de temperatuur drijft. Dan mag er volgens mij best over gediscussieerd worden”, aldus de maker.

8 maart Rotterdam met regisseur en Marcel Crok
De voorstelling vindt plaats op 8 maart in KINO Rotterdam en begint om 20.30 uur. Met een inleiding door Marijn Poels zelf en na afloop discussie met publiek en deskundigen waaronder wetenschapsjournalist Marcel Crok. Kaarten voor 8 maart Rotterdam zijn te reserveren via tickets.kinorotterdam.nl.

AGENDA

22 februari 
LUMIERE MAASTRICHT 20:00 TICKETS (Nederlandse premiere )

23 februari
CINEMEC EDE    21:15 TICKETS 

3 maart
NIEUWE SCENE VENLO   19:45 + 22:00 TICKETS 

8 maart
KINO ROTTERDAM   20:30 TICKETS

  

Reacties