Eindelijk verstandige woorden in Tweede Kamer over Syrië

Thierry Baudet: "Misschien is het beter om Assad te steunen"

door Redactie Den Haag 12.911 keer gelezen 0

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de situatie in Syrië, en de rol van Assad. Thierry Baudet had een uitstekende inbreng. Eindelijk zegt iemand daar iets zinnigs over dit onderwerp. Er zijn al zoveel slachtoffers gevallen, maar beter laat dan nooit.

Baudet kwam tot de kern:

Een onzalige alliantie van naief messianisme en vuige belangen rondom oliepijpleidingen en verdeel-en-heers-strategie hebben de Westerse landen gebracht tot het opschorten, al in maart 2011, van de diplomatieke betrekkingen met het Syrië van Assad, en het opleggen van zware sancties waarmee evident gepoogd werd het regime op de knieën te krijgen.

Aansturen op regime change is absurd als je niet weet waarmee je het regime wilt vervangen.

Het niveau van zijn collega's was dieptriest. Vooral Joël Voordewind van de ChristenUnie die een insinuerende vraag stelde; vanaf 13:40 in de video:

In hoeverre verhoudt uw mening zich met de belofte die u hebt uitgesproken om de grondwet te eerbiedigen. In onze grondwet staat dat Nederland recht en gerechtigheid zal bevorderen in de internationale politiek.

Baudet had dit natuurlijk keihard kunnen terugkaatsen naar Voordewind. Juist de Westerse inmening in Syrië is rampzalig geweest, en heeft recht en gerechtigheid geschaad. Voordewind kan zijn eigen belofte beter eens waarmaken. Maar Baudet bleef beleefd en scherp:

Ik vind het regime van Assad niet mooi of aantrekkelijk. In de internationale politiek gaat het vaak om een vraag die te weinig als zodanig wordt herkend, in de tijd waarin we leven, waarin we nogal idealistisch kijken; dat is namelijk de vraag naar het minste kwaad. Als we kijken naar situatie 10 jaar geleden en nu; wat is nou de ontwikkeling geweest in Syrië waarin wij sinds 2011 vanuit het Westen actief hebben aangestuurd op regime change in Syrië; is de situatie nou verbeterd of verslechterd?

De heer Voordewind kan wel de vluchtelingenstromen noemen en de vele doden, maar die zijn natuurlijk het gevolg geweest van een oorlog die mede door het Westen is aangewakkerd en in ieder geval niet gepoogd is te beëindigen. Er is een plan van regime change, er is een politiek van revolutionaire veranderingen in het Midden-Oosten, in Irak, in Afghanistan, en in Libië, en wat ons betreft is de grondwet, het bevorderen van de internationale rechtsorde, dat is heel belangrijk. Maar:

De internationale rechtsorde verdraagt zich slecht met dictaturen, maar misschien nog wel slechter met anarchieën.

Lees ook ons artikel Lichaamstaalexpert: Assad spreekt de waarheid.

Reacties