Ken Jebsen in gesprek met Duitse econoom Dr. Christian Kreiß die wegwerpmaatschappij onderzoekt

"Geplande slijtage" is een truc van kartels om ons te dwingen te blijven kopen

door Redactie economie 1.172 keer gelezen 0

Ken Jebsen is de bekendste Duitse interviewer die altijd kritische invalshoeken kiest en als gasten altijd de beste dwarsdenkers op bezoek heeft. Christian Kreiß is een voormalige investmentbanker die nu als hoogleraar economie werkt. Hij heeft het boek geschreven "geplande slijtage". Het laat zien hoe het geldsysteem met rente wordt aangejaagd door grenzeloze consumptie die weer wordt versneld doordat producenten er bewust voor zorgen dat producten snel verslijten.

Christian Kreiß begon zich te interesseren voor "onnodig werk". In de tijd van de Soviet-Unie mnoemden we het "verborgen werkeloosheid". In de moderne wereld noemen we het "bull shit jobs". Mensen zitten allemaal 40 uur per week voor beeldschermen en doen iets in communicatie, PR, marketing maar de vraag is of iemand daarop it te wachten. We zoden ook goede degelijke producten kunnen maken die eeuwig meegaan en erop mikken dat mensen zo weinig mogelijk uren hoeven te werken simpelweg omdat we alles al hebben.     

Maar het systeem werkt net andersom. Daar zit ook hetgeldsysteem achter. Omdat van alles wat in omloop is vanzelf enkele procenten naar de superrijken en hun grote vermogens stroomt is er geen rem op de ratrace. De intellectuelen worden vanuit de supervermogens betaald om het systeem niet in twijfel te trekken.

Het mooie bij Christian Kreiß is dat hij geencomplottheorie ziet. Hij zegt: "vet komt bovenop drijven". De rentestroomt atomatisch naar de superrijken en zij hebben gewoon geen incentive om dit proces in twijfel te trekken. en de advocaten, consultants en artsen die uit die vermogens top uurtarieve trekken ook niet. En het onderwijs ook niet simpelweg omdat de gemiddelde leraar een brave ziel is die gewoon doet wat van hem of haar gevraagd wordt.

Alleen dankzij internet, nu we zeer goedkoop een medium kunnen draaien, komt de kennis dat het ook anders kan langzaam in omloop.

Als je Duits kunt zeker luisteren naar Dr. Christian Kreiß bij Ken Jebsen.      

Zeer bijzonder. Zeer informatief.  

Reacties