Is Erdogan net zo zielig als Saddam Hoessein die zichzelf zag als Nebuchadnezzar II?

Na winst referendum onthult Erdogan de tulband van eerste Ottomaanse sultan

door Redactie Turkije 1.706 keer gelezen 0

Het is een bizar verhaal met de tulband van Selim 1. Een ontvoeringspoging naar Amerika. Onderschept op het vliegveld van Istanboel. Nu vele jaren verborgen in een kelder in Ankara en op 17 april opnieuw onthuld door de kersverse sultan Tayip Erdogan. 

Xandernieuws schrijft:

Precies 500 jaar geleden versloeg Selim I de Mammelukken (Egyptenaren), en annexeerde hun gebied in het Ottomaanse Rijk. De tulband van Selim I, de symbolische tiende hoorn van het Islamitische Rijk die in Turkije bekend staat als de ‘kaftan van het kalifaat’, werd volgens de Daily Sabah buiten het zicht van het publiek gehouden nadat Erdogans vijand Fethullah Gülen de tulband in 2005 naar de VS probeerde te smokkelen. Vanuit Amerika plande hij zijn terugkeer naar Turkije, om daar Erdogan af te zetten en voor zichzelf de positie van nieuwe Sultan op te eisen, daarbij de beroemde tulband dragend.

Het liep anders. De smokkelaars werden gepakt op de luchthaven van Istanbul, en Erdogan verborg de tulband –in de Oosterse traditie beschouwd als een ‘kroon van stof’- onder een kleed in het museum met de graftombe van Selim I, in afwachting van zijn grote moment op 15 april 2017. Toen zijn gemanipuleerde overwinning een feit was, was het eerste wat de dictator deed naar de tombe gaan en het kleed over de tulband verwijderen. Dat was een zeer betekenisvolle handeling, omdat hij daarmee symbolisch de wederoprichting van het Turks-Ottomaanse Rijk uitriep.

Enige probleem: Turkije kan nooit meer zijn dan de speelbal van Rusland en de NAVO.

Saddam Hoessein had er ook een handje van: roepen dat hij de opvolger was van de beroemde Babylonische Keizer Nebuchadnezzar. welnu na de inval in Koeweit heeft hij het geweten. Hoog van de toren blazen is leuk maar niet als je buiten de waard rekent. En de waard is ... de Verenigde Staten. Het is gewoon zielig als een moderne leider in een wereld waarin Amerika militair sterker is dan wie of wat ook.

Onder Obama waren voor autocratische leiders alle wilde fantasiën mogelijk. Met Trump is die tijd voorbij. Dus wensen we sultan Erdogan veel succes.

Foto: Xandernieuws  

Reacties