Nederlanders waren super laf in Brabant en Zeeland: Fransen offerden zich voor ons op

Laat je niet foppen met dodenherdenking: er vochten geen Marokkanen in 1940

door Redactie Den Haag 10.235 keer gelezen 0

Sinds 2003 wordt bij de dodenherdenking op 4 mei ook een Marokkaanse vlag halfstok gehangen omdat er zogenaamd in mei 1940 Marokkanen in Zeeland zoden zijn gesneuveld. Niets is minder waar! Er heeft nooit een Marokkaan gevochten op Nederlandse bodem. Wel zijn er lichamen uit Duinkerken aangespoeld.

De website liefdevoorholland.com pakt vandaag uitgebreid uit over de "4 mei hoax". Want dat het dat is, daarover kan geen twijfel bestaan als je de pdf leest Marokkanen vochten niet in Zeeland die in 2010 in HP De Tijd heeft gestaan. De verzameling links op die website wijst op het gesubsidieerde schoolmateriaal voor Marokkaanse scholen; op het feit dat de Marokkaanse soldaten in het Franse leger vooral bekend stonden om verkrachtingen in Italië en meer

Ontnuchterend is ook om in het HP De Tijd artikel te lezen hoe 82 Fransen stierven langs onze zuidelijke stellingen die door de "moffen van het noorden", zoals de Fransen ons Nederlanders noemden, uit pure lafheid voortijdig waren verlaten.

Nu is het natuurlijk van alle tijden dat regeringen creatief omsprongen met geschiedschrijving als het de bevolking een goed gevoel kon geven. En wat ons betreft is het dan ook helemaal prima om Marokkanen op basis van leugens een verbindend gevoel te geven op 4 mei. Of eigenlijk toch gewoon niet.  

Reacties