Zelfs Verenigd Koninkrijk zou nog mee kunnen doen in de militaire planning

Breaking news: binnen luttele dagen is er EU militair hoofdkwartier

door Redactie Brussel 1.026 keer gelezen 0

Het is en jongetje! Hij heet: Military Planning and Conduct Capability (MPCC). Het Europese leger krijgt gestalte. In maart besloten de 28 lidstaten tot oprichting van dit instituut. De Britten verzetten zich tegen de plannen en daarom heeft het even geduurd. 

EU commissaris voor buitenlandse zaken Federica Mogherini zei dat de weg nu vrij is. “Ik heb begrepen dat de oprichtingsverklaring klaar is. Er moet nog een beetje aan de tekst geschaafd worden".

De Britten zijn sterk pro-NAVO en wilden daarom niet te ver gaan met een eigen Europese legerplanning. Na de Brexit is dat allemaal niet zo'n punt meer. Wel gaan de Britten tot hun exit 2019 nog volop meewerken aan de plannen. Misschien nog wel daarna.

MPCC zal actief zijn “onder politieke controle en strategische sturing van het Politieke en Veiligheidscomittee ". Er zijn “drie EU traning missies gepland in de Centraal Afrikaanse Republek, Mali en Somalië. In het document staat verder dat de Europese Raad volle steun geeft aan de taken en verdere ontwikkeling van “EU Battlegroups (EUBGs)”.  Deze groepen moeten geschikt zijn om ook zelfstandig en dus buiten de NAVO of VN om operaties uit te voeren.

Reacties