Trumps klimaatweigering is het zetje dat Merkel nodig had

Merkel en Macron gaan nu Europa verbinden tot superstaat

door Redactie Europa 13.145 keer gelezen 0

Een persbericht van AFP na afloop van de G7 besprekingen windt er geen doekjes om: Angela Merkel zoekt nauwe samenwerking met Emmanuel Macron in Parijs om samen de vorming van een Europese superstaat in een hogere versnelling te zetten.

"De tijden waarin we volledig konden vertrouwen op anderen lopen op hun einde. Dat heb ik de laatste dagen wel gemerkt" , aldus Merkel op een verkiezingsbijeenkomst in München. "Wij Europeanen moeten ons lot in onze eigen hand nemen. Duitsland en Europa zullen verder streven naar goede relaties met Amerika en groot-Brittannië, maar we moeten voor onze eigen toekomst vechten".

Merkel liet ook weten dat wat haar betreft de G7 top een voortdurend gehakketak van zes tegen één was. Trump tegen de rest. Trump wilde ook niet op de top zijn steun aan het Parijse klimaatakkoord geven.

Het is zelfs de verwachting dat Trump de stekker uit het akkoord gaat trekken. Dat gaan Merkel en Macron niet leuk vinden want zij willen klimaatverandering gebruiken als excuus om nog eens een paar miljoenen zwarte Afrikanen in Europa binnen te laten. Interessant in dit verband het CDU partijprogramma uit 2002 dat Xandernieuws heeft opgeduikeld. Het bevat een paragraaf met een ernstige waarschuwing tegen meer immigratie:

15 jaar geleden stond letterlijk in het ook door Merkel goedgekeurde partijprogramma te lezen dat het aantal migranten sinds 1972 van 3,5 miljoen naar 7,3 miljoen was gegroeid, maar het aantal werkenden onder hen juist was gedaald van 2,3 miljoen naar 2 miljoen. ‘De immigratie vindt daarom overwegend niet in arbeidsplaatsen, maar in de sociale zekerheid plaats. Driekwart van de buitenlanders in Duitsland komt van buiten de EU. Duitsland kan op grond van zijn historische, geografische en maatschappelijke situatie echter geen klassiek immigratieland zoals Australië of Canada worden.’

‘Duitsland moet de immigratie sterker sturen en inperken dan tot nu toe gebeurt. Immigratie kan geen uitweg uit de demografische veranderingen in Duitsland zijn. Wij wijzen een uitbreiding van immigratie dan ook duidelijk af, omdat dit teveel zal vragen van de integratie capaciteit van onze samenleving. Nog meer immigratie zal de binnenlandse vrede in gevaar brengen en radicale krachten oproepen... Wij zullen onmiddellijk na de verkiezingen de verkeerde koers van de rood-groene Bondsregering corrigeren.’

Drie jaar later werd Merkel bondskanselier en ging ze precies de andere kant op. Het risico bestaat nu dat Europa zowel met immigratie als met klimaat een Alleingang gaat maken. En dat we ten opzichte van de Anglo-Saksische wereld dus een dubbel nadeel zullen hebben.

Reacties