Uitvaart regelen? 3 onmisbare tips

0
3704

Is er een naaste van jou overleden? Gecondoleerd en veel sterkte met dit verlies! Voordat de periode van rouw kan beginnen, wil je de persoon in kwestie allereerst een waardig afscheid bezorgen. Dit doe je middels een uitvaart. Helaas merken we dat veel mensen zich verkijken op de hoeveelheid tijd en moeite die het regelen van een uitvaart met zich meebrengt. Omdat wij begrijpen dat jij je liever bezighoudt met rouwen, biedt Onyx jou de helpende hand. In deze tekst zetten we namelijk drie onmisbare tips voor het regelen van een uitvaart op een rijtje.

1. Zoek uit of de overledene zaken geregeld heeft
Veel mensen sluiten tegenwoordig een uitvaartverzekering af. Dit doen zij vooral om te voorkomen dat nabestaanden een uitvaart volledig uit eigen zak moeten betalen. Daarom raden wij jou aan uit te zoeken of een overledene bepaalde zaken heeft geregeld met betrekking tot het overlijden. Kijk bijvoorbeeld of hij of zij een uitvaartverzekering had. Mogelijk is er een bedrag gereserveerd om (een deel van) de uitvaart te bekostigen. Het kan ook zijn dat er bepaalde producten en/of diensten verzekerd zijn.

Weet je niet of iemand verzekerd is voor een uitvaart? Of kun je de polis van een uitvaartverzekering niet vinden? Vraag dan de uitvaartondernemer of hij of zij de grootste verzekeraars voor je kan bellen. Komt daar niks uit, dan kun je je op het moment dat je de akte van overlijden hebt richten tot het Verbond van Verzekeraars. Als je hier een aanvraag indient, gaan zijn op zoek naar de polis van de overleden persoon.  Reken er wel op dat dit een paar maanden kan duren, omdat er bij alle verzekeraars gezocht gaat worden.

2. Maak een checklist voor jezelf
Zoals we eerder in deze tekst al aanhaalden, komt er behoorlijk wat kijken bij het regelen van een uitvaart. Als er een naaste van jou overleden is, ben je er met jouw hoofd mogelijk niet helemaal bij. Hierdoor kan het gebeuren dat je bepaalde dingen vergeet. Om dit te voorkomen, raden wij je aan om voor jezelf een checklist te maken met dingen die je nog moet regelen voorafgaand aan de uitvaart.

Als je nog niet eerder een uitvaart geregeld hebt, weet je mogelijk niet wat er allemaal op zo’n checklist moet komen. Stel allereerst het soort uitvaart vast. Wil je de overledene begraven of geniet cremeren de voorkeur? Als je hier een keuze uit gemaakt hebt, is de vraag: is er een voorkeur voor een locatie. En wordt er wel of niet een afscheidsplechtigheid gehouden? Daarnaast mag het regelen van de kist ook niet ontbreken op de checklist, evenals bloemen voor op het graf, rouwkaarten en het maken van een toespraak voor de afscheidsceremonie.

Voorafgaand aan de uitvaart vindt er vaak een condoleance plaats. Dit kan op de avond ervoor, maar ook op de dag van de uitvaart. Als je mensen de gelegenheid wilt bieden om te condoleren, is het verstandig om hier ook rekening mee te houden bij het opstellen van de checklist.

3. Neem een uitvaartondernemer in de armen
Is een naaste onverwacht overleden? Dan is de verslagenheid ongetwijfeld groot. In dat geval zit je er mogelijk niet op te wachten om ook nog eens alles voor de uitvaart te regelen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt hier een uitvaartondernemer in Amsterdam voor in de armen nemen. Zo iemand weet precies wat er allemaal nodig is, waardoor alles tot in de puntjes geregeld wordt. Uiteraard bepaal je zelf nog steeds hoe de uitvaart verloopt. Een uitvaartondernemer hoort jouw wensen aan en zorgt er vervolgens voor dat alles op de juiste manier uitgevoerd wordt. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here