De knoop is doorgehakt: jullie gaan scheiden. Een lastige fase wat u het liefst in goed overleg wilt doen. Bijvoorbeeld met de hulp van een mediator. Maar er kunnen ook ingewikkelde zaken zijn die u samen moet regelen. In dat geval is het prettig om elk een eigen advocaat in de arm te nemen. Samen met die advocaten kunnen u en uw toekomstige ex-partner tot oplossingen en afspraken. Een win-winsituatie in plaats van en win-verlies. In dit artikel leggen we u uit waarom een overlegscheiding een goede methode is om goed uit elkaar te gaan.
Voor wie is overlegscheiden interessant?
Een overlegscheiding is interessant voor wanneer u uit elkaar wilt gaan zonder dat er een rechter aan te pas hoef te komen. Maar toch vindt u het ook wel moeilijk om het samen eens te worden over bepaalde zaken. Een veelvoorkomend onderwerp waar meningen over kunnen verschillen is de alimentatie omdat uw inkomen erg verschilt van uw partner. Ook wanneer er veel spullen zijn met grote financiële of emotionele waarde kunt u niet op dezelfde lijn staan dan uw partner. Daarom is een echtscheiding in overleg juist een goede methode: u regelt samen met uw eigen advocaat ingewikkelde zaken zonder dat er een vechtscheiding ontstaat.
Wat is het verschil met mediation?
Overlegscheiden lijkt inderdaad veel op mediation. Bij beide is het doel om in goed overleg uit elkaar te gaan. Zonder dat er een rechter bij komt kijken. Het verschil is dat u bij overlegscheiden beide uw eigen advocaat heeft.
Wat zijn de voordelen van een overlegscheiding?
Overlegscheiden is een steeds populairder wordende manier om uit elkaar te gaan. Begrijpelijk, want ex-partners kunnen sámen tot een oplossing komen, goede afspraken maken rondom de kinderen en een vechtscheiding voorkomen.
- jullie behouden de controle
- jullie werken samen aan oplossingen
- terug kunnen vallen op de coach voor het omvormen van de relatie van partners tot mede-ouders
- terug kunnen vallen op een eigen advocaat voor het uitleggen van het juridische deel en afspraken over financiën
- oog voor de wederzijdse belangen, zorgen en uitdagingen
- overlegscheiding is informeel en is sneller dan een reguliere scheidingsprocedure
- een overlegscheiding is sneller dan een reguliere
- er is ruimte voor creatieve oplossingen
- men kan werken aan herstel van vertrouwen en communicatie
- de uitkomst wordt door beide partijen geaccepteerd en gedragen.
Zijn er ook nadelen?
Het hele doel is van een overlegscheiding is dus in goed overleg uit elkaar gaan zonder rechter. Beide advocaten zullen er dan ook alles aan doen om een bezoek aan de rechtbank te voorkomen. Maar toch kan het wel voorkomen dat u er toch samen niet uitkomt. In dat geval kunnen u en uw (ex-) partner alsnog op zoek moeten naar een andere (eigen) advocaat. Het is dus goed om samen weloverwogen voor overlegscheiden te kiezen.